Τελευταία στην κατάταξη της διείσδυσης των ευρυζωνικών συνδέσεων μέσω οπτικών ινών (FTTH/FTTB) παρουσιάζεται η Ελλάδα στην Ευρώπη στην έκθεση του FTTH Council Europe. Τα στοιχεία παραμένουν απογοητευτικά, καθώς δείχνουν ότι το Σεπτέμβριο του 2022 η χώρα διέθετε περίπου 100 χιλ. συνδέσεις οπτικών ινών FTTH/FTTB ή το 2,7% των νοικοκυριών. Με βάση τον σχετικό δείκτη η Ελλάδα κατατάσσεται στη 39η και τελευταία θέση της Ευρώπης.
Η ίδια έκθεση δείχνει ότι Ελλάδα, Βέλγιο, Αυστρία και Γερμανία, είναι οι τέσσερις χώρες με την χαμηλότερη διείσδυση οπτικών ινών. Η διείσδυση και στις τέσσερις χώρες δε ξεπερνά το 7% των νοικοκυριών. Αντίθετα η χώρα με την μεγαλύτερη διείσδυση FTTH/FTTB, είναι η Ισλανδία, όπου το 77% των νοικοκυριών είναι χρήστες δικτύων οπτικής ίνας. Η Τουρκία εμφανίζει διείσδυση των συνδέσεων FTTH/FTTB στο 22,5%.
Χαμηλή είναι και η διαθεσιμότητα οπτικών ινών στη χώρα μας, αλλά και στο Βέλγιο και στη Γερμανία. Ως «διαθεσιμότητα» νοείται η διέλευση της οπτικής ίνας έξω από το σπίτι ή την επιχείρηση. Έτσι προκύπτει ο δείκτης FTTH/B Home Passed, όπου για τη χώρα μας εμφανίζεται στο 30%, έναντι 62,2% που είναι ο μέσος όρος στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά των 39 κρατών. Στον συγκεκριμένο δείκτη, η Ελλάδα είναι τρίτη από το τέλος, έχοντας το Βέλγιο στην τελευταία θέση με 21% και τη Γερμανία με 23,6%. Το FTTH Council Europe σημειώνει ότι οπτικές ίνες διέρχονται στην Ελλάδα έξω από 1,3 εκατ. νοικοκυριά σε σύνολο 4,17 εκατ. νοικοκυριών. Μένουν επομένως για κάλυψη (διαθεσιμότητα) πάνω από 3 εκατ. νοικοκυριά της χώρας.
Η Ελλάδα σημειώνει άλλη μια χαμηλή επίδοση. Με βάση τη μελέτη του FTTH CE, σχεδόν το σύνολο των συνδέσεων FTTH/B στη χώρα μας είναι τεχνολογίας FTTB (Fiber to the Building). Αυτό σημαίνει ότι η οπτική ίνα φτάνει μέχρι το κτίριο, αλλά όχι και μέχρι το χώρο (διαμέρισμα) του χρήστη. Στις περισσότερες χώρες κυριαρχούν οι συνδέσεις FTTH (Fiber to the Home) γεγονός που σημαίνει ότι η οπτική ίνα φτάνει μέχρι το διαμέρισμα του ενδιαφερόμενου.
Πάντως οι προβλέψεις του FTTH CE δείχνουν ότι τα επόμενα χρόνια ο βηματισμός στη χώρα θα επιταχυνθεί. Φυσικά δεν θα γίνει Ισλανδία ή Δανία, αλλά για το 2023 (Οκτ. 2022-Σεπτ. 2023) αναμένεται αύξηση των ενεργών συνδέσεων κατά 73% ώστε να ανέλθει σε περίπου 200.000 συνδέσεις. Η αύξηση αυτή είναι περίπου ίδια (+70%) με εκείνη που καταγράφηκε την περίοδο Οκτώβριος 2021 – Σεπτέμβριος 2022.
Παράλληλα το FTTH CE εκτιμά ότι μέχρι το 2028 η διείσδυση των συνδέσεων FTTH/B στη χώρα μας θα ανέλθει σε 1.600.000 νοικοκυριά σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση (+1.284%) στην Ευρώπη. Έτσι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια η διείσδυση των συνδέσεων FTTH/B θα φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, φέρνοντας την στην 18η θέση μεταξύ 28 χωρών μελών (E.Ε. συν Ην. Βασίλειο).
Αντίστοιχα ισχύουν και με τη διαθεσιμότητα. Μέσα στο 2023 ο δείκτης FTTH/B Home Passed αναμένεται στο 5% (από 2,7% σήμερα) και το 2028 στο 41%. Με την επίδοση αυτή η χώρα εκτιμάται ότι βρίσκεται στην 25η θέση μεταξύ 28 χωρών της Ε.Ε. (συν το Ην. Βασίλειο).